Lyde i havet | VG3

Projecter »

Lyde i havet

Lyd udbreder sig over meget større afstande end lys under vandet.

Pukkehvale info.jpg

Hørelse er et meget vigtigt sikkerhedsredskab for alle hvirveldyr. Dyrene kan blive opmærksomme på hændelser, de ellers ikke kan opfatte, selv om de er optaget af andre gøremål. Der findes en hel del af havets hvirveldyr med dårligt eller intet syn, men næste alle havhvirveldyr kan opfatte lyd.

Lyd udbreder sig over meget større afstande end lys under vandet. Lys trænger højst et par hundrede meter gennem vand, før det absorberes eller spredes. Dette opleves som tåge på landjorden. Havdyr anvender derfor ofte skygger på havbunden, når de skal bruge lys til at opspore deres fjender eller madkilder.

Lyden kan udbrede sig over meget store afstande under havet: op til flere kilometer - og visse frekvenser meget længere. Dels fordi lyden ikke spredes eller absorberes i samme omfang som lys, og dels fordi der er mange flader under vandet, der reflekterer lyden. Lydreflektioner opleves som ekko, og dette kræver, at havdyr er dygtige til at sortere og fortolke lyden.

Samtidig med at lyden rækker længere under vandet, er lydens hastighed under vand er ca. fem gange større end lydens hastighed i luften. Dette betyder, at havdyr kan opfange lyde, dels fra meget større afstande, og dels med meget mindre tidsforsinkelse end for lyde på landjorden. Det er derfor ikke overraskende, at havdyr har udviklet så mange forskellige anvendelser for lyde.

Havdyr anvender lyd for at orientere sig under vandet, til kommunikation, til at finde frem til madkilder og til selvbeskyttelse. Hvaler anvender lyde til identifikation af mad, forhindringer og andre hvaler. Dette gøres blandt andet ved at udsende kliklyde eller korte lydpulser. Dette svarer til samme princip, der anvendes af flådefartøjer, der har “sonar” om bord.

Delfinarter anvender lyde til at lokalisere genstande. “Bottlenose” delfinen er i stand til at finde og genkende genstande på størrelse med en golfkugle på 100 meters afstand.

KILDER:

Ovenstående er et kort referat af artiklen på adressen
http://www.dosits.org/animals/import/1.htm

Pukkehvale info.jpg

For billeder af pukkelhvalen samt et bibliotek af diverse hvallyde se f.eks.:
http://cetus.ucsd.edu/sounds.html
.