Det geologiske kredsløb | VG3
Projecter »
Bjerge nedbrydes og gendannes i et evigt kredsløb.
Selvom det ikke lige er til at se, så bliver et bjerg slidt. Når det regner og blæser slides en lille smule af bjerget af og transporteres med vinden eller vandet videre. Når vand fryser til is i revner og sprækker, vil det udvide sig og denne kraft kan sprænge stykker af klippen. Sådan bliver bjerge meget langsomt nedbrudt til småsten, grus og sand.
Sten, grus og sand transporteres af vinden, floder, havet eller gletsjere til et andet sted. Floder sorterer materialet, fordi de tungeste småsten kun kan transporteres med vandet, hvis strømmen er stærk. Ved en svagere strøm synker de tunge materialet til bunds, og de lettere materialer flyder med videre.
På den måde kan en flod tage nedbrudte materialer fra bjergene med helt ud i havet. Her lægger materialerne sig i lag på havbunden. Materiale, der er aflejret efter transport med vand, vind eller is kaldes sedimenter.
Der er tre veje sedimenterne kan blive til sten igen:
Nogle sedimenter bliver nærmest limet sammen, da det nedsivende vand medbringer stoffer, der kan virke som en slags kit. På den måde kan sedimenterne kommer til at hænge sammen. De bliver til det man kalder sedimentbjergarter.
Andre sedimenter kan blive udsat for høje temperaturer og stort tryk nede i Jorden i bjergkæderne. De omdannes til sten uden at smelte først. Denne type bjergarter kaldes metamorfe bjergarter. I disse metamorfe bjergarter kan man stadig se sedimenterne ligge i lag.
Nogle sedimenter vil forsvinde ned i Jordens kappe på grund af oceanbunds- og kontinentpladernes evige bevægelser. Her vil sedimenterne smelte i de meget høje temperaturer og blive til magma. Når de atter afkøles vil de størkne til sten igen – de kaldes magmabjergarter.
Det geologiske kredsløb, der viser hvordan bjergarter nedbrydes og gendannes, kan ses på http://ansatte.uit.no/kku000/webgeology/webgeology_files/norwegian/berga...