Spredningszoner – konstruktive pladerande | VG3

Projecter »

Spredningszoner – konstruktive pladerande

Hele vejen fra nord til syd ned gennem Atlanterhavet ligger en spredningszone.

4 spredningszoner.jpg

4 spredningszoner.jpg

Hele vejen fra nord til syd ned gennem Atlanterhavet ligger en spredningszone. Ny havbund opstår, efterhånden som pladerne glider fra hinanden. Det betyder at den nyeste havbund er ude i midten af Atlanterhavet, mens den ældste havbund er helt inde ved kontinenterne. Fx er havbunden ved Europas og Afrikas vestkyst samt Amerikas østkyst den ældste i Atlanterhavet.

Den nye oceanskorpe deles med det samme af en ny brudlinje og mere magma nedefra. Med få centimeter om året skubbes ældre havbund ud til begge sider, som lithosfæreplader

gb-6.jpg

På et kort over havdybder i Atlanterhavet kan man tydeligt se den bjergkæde, der former sig under havet. Bjergkæden kaldes den Midtatlantiske højderyg, og den rager 3-5 km op over den øvrige havbund. Man kan se fordybningen i midten, hvor magmaen kommer op. Et kig i et atlas viser da også, at der ligger mange vulkaner ved den midtatlantiske højderyg.

Der ligger flere øer i den midtatlantiske spredningszone. Spredningszonen går midt gennem Island. Den Eurasiske plade (se kortet med pladernes navne ovenfor)– med den østlige del af Island – bevæger sig mod nordøst med 1-3 cm om året. Den Nordamerikanske plade – med den vestlige del af Island – bevæger sig mod vest med ca. 2 cm om året. Det betyder, at Island hvert år bliver en lille smule større i øst-vestlig retning.

Hvor den Nordamerikanske plade møder den Eurasiske og den Afrikanske plade ligger ni vulkanske øer – øgruppen Azorerne, som Galathea3 kom forbi på sin rute. Her er der både jordskælv og vulkanudbrud, fordi pladerne bevæger sig i forhold til hinanden.

gb-7sø.jpg
gb-7 kilde.jpg

Der er mange ting, der viser at Azorerne er en øgruppe med vulkansk aktivitet. Overalt på øerne er der gamle vulkaner, ofte med en sø i bunden af det udslukte krater. Der er varme kilder, der giver sprøjtende gejsere og boblende mudderpøle.

Se et billede af vulkanen Pico på: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Pico.jpg


Og se Pico på GoogleMaps, klik, zoom ind, læg navne på 'Map'. Bagefter vælge satellitkort 'Sat' og zoom ud nogle gange. Første ser du alle øerne i Azorerne og du kan få øje på spredningslinien. Prøv at følge denne mod nord til Island og følg den bagefter mod syd.

View Larger Map

Når de lokale tager på skovtur, graver de en fordybning og sætter en gryde ned i det varme hul. Her lader de kød og grønsager simre, før de får et lækkert måltid mad. Jorden er så varm, at man er nødt til at have sko på for ikke at brænde fødderne.

Se en flot fotoserie fra Azorerne under Galathea taget af Peter Bondo og vist her http://www.emu.dk/vaerelset/fotoalbum/matbeskriv5_1.html

Læs mere om Den Midtatlantiske Spredningszone på: http://virtuelgalathea3.dk/node/325