Satellitbilleder af havtemperatur | VG3

Projecter »

4083
Satellitbilleder af havtemperatur

Havtemperaturkortet fra DMI er konstrueret ud fra satellitobservationer fra flere forskellige satellitter.

havtemp-23-2-2007.jpg

Havtemperaturkortet fra DMI er konstrueret ud fra satellitobservationer fra flere forskellige satellitter.

Da de infrarøde observationer er begrænset af skyer, og da mikrobølge observationer har en ret grov rumlig opløsning, er det nødvendigt at foretage en interpolation af data før man kan få et havtemperaturfelt i høj opløsning uden huller.

Til dette har DMI udviklet en metode, der kombinerer satellitdata fra forskellige satellitter og til forskellige tider, og benytter statistik til at udregne et bedste gæt på en havtemperatur for ca. hver 5 kilometer. Fejlen på observationerne varierer fra ca. 0.3 grader i skyfrie områder til ca 0.7 grader i områder med skyer og stor variabilitet.

For at lære mere om havtemperatur observeret fra rummet, læs projektet Havtemperatur
og se videoklippet Satellite Eye .

Det er muligt at se kort i arkiv af 'Havtemperatur i høj opløsning' fra Galathea-togtet fra den 4. august 2006 og frem til idag på Google Earth her: Havtemperatur i høj opløsning arkiv i Google Earth. Vælg et år, en måned og en dag. Google Earth skal være installeret Installation.

Det kan bemærkes at 'Havtemperatur i høj opløsning' i arkivet i starten kun dækkede området Nordatlanten. Senere - som Vædderen sejlede videre verden rundt - blev de følgende områder som Vædderen gennemsejlede kortlagt. Nu kortlægges samtlige områder hver dag.

VEJLEDNING!! Vigtigt.
Når du vælger en dato og ser kortet ser du først havtemperaturen for hele kloden i lav opløsning, dvs. 25 km gange 25 km. For at se det i høj opløsning så følg vejledningen herunder. Havtemperatur nær Galatheas rute i høj opløsning, dvs. 5 km gange 5 km viser mange flere detaljer! Arkivet indeholder havtemperatur kort i lav opløsning til og med den 1. april 2009.