Baggrund | VG3

Projecter »

4075
Baggrund

Cape Town: satellitbilleder giver det nødvendige overblik samt interessante detaljer vedrørende udvikling og historie.

CapeTown_13_L.jpg

Cape Town (Afrikaans: Kaapstad) eller på dansk Kapstaden, er den tredje største by i Sydafrika. Cape Town er berømt for sin havn og sin beliggenhed med to berømte forbjerge: Taffelbjerget og Kap Det Gode Håb.

Cape Town blev oprindeligt udviklet som station for hollandske skibe på vej til Østafrika, Indien og Fjernøsten mere end 200 år før opførelsen af Suezkanalen i 1869. Jan van Riebeeck etablerede den første permanente europæiske bosættelse i Sydafrika efter sin ankomst den 6. april 1652. Cape Town voksede hurtigt. Det var den største by i Sydafrika indtil byerne Johannesburg og Durban voksede sig store.

De første beboere vides der ikke meget om, idet der ikke er nogen nedskreven historie før de første gang nævnes af den portugisiske opdagelsesrejsende Bartolomeu Dias i 1486. Vasco da Gama skrev at han så Kap Det Gode Håb i 1497. Området havde ikke regelmæssig kontakt med europæere før 1652. Det var da det hollandske Ostindiske kompagni brugte byen som sidste station på deres togter til Indien og Indonesien. Englænderne vandt kontrollen over Cape Town i 1795, men det var dog kun efter 1814 og fredstraktaten som sluttede krigen i Europa, at Cape Town blev en permanent del af Storbritannien.

CapeTown_2_L.jpg

I 1948 vandt National Partiet ved at love race-delte love. Disse er blevet kendt under afrikaaner sproget: apartheid. Som en konsekvens af loven ’Group Areas Act’ blev alle områder på landet og i byer opdelt til racer. Områder der tidligere var blandede kvarterer blev gjort rene af ulydige borgere eller ødelagt. Under apartheid var det centrale område i Cape Town såkaldt "Coloured labour preference area", og dermed eksklusivt for hvide afrikanere.

Uden for Cape Town blev mange fra anti-apartheid bevægelsen holdt i fængsel på Robben Island, en ø 10 kilometer ude i havet. Mange berømte politiske fanger blev holdt fanget der i mange år. Et meget berømt historisk øjeblik, som markerede afslutningen på apartheid, var den første officielle tale som Nelson Mandela holdt den 11. februar 1990 fra balkonen på rådhuset i Cape Town efter at være blevet frigivet.

CapeTown_3_L.jpg

Mandelas tale varslede begyndelsen af en ny æra for landet, og det første demokratiske valg blev holdt fire år senere. Siden 1994 har byen kæmpet med problemer såsom HIV/AIDS, tuberkulose og megen narko-relateret voldskriminalitet. Samtidig er økonomien vokset til et hidtil uset højt niveau grundet megen turisme og vækst i handelen med ejendomme.

Overfladen og klima
Det centrale Cape Town ligger på den nordlige del af Kap-halvøen. Taffelbjerget udgør en dramatisk baggrund til den store gryde som byen ligger i. Taffelbjergets plateau er over 1000 m højt og det er omgivet af næsten lodrette klipper som Devils’s Peak og Lion’s Head. Af og til dannes et tyndt lag skyer over bjerget, og pga. dets udseende kaldes disse skyer kærligt for ’dugen’.

Kap-halvøen har middelhavs-klima. Byen får mest nedbør om vinteren, men pga. det bjergrige terræn optræder der dramatisk nedbør visse steder. Dalene og kystsletten har i middel 515 mm nedbør per år, hvorimod bjergområderne har op til 1500 mm nedbør om året. Halvøen har tit stærk vind fra sydøst, og lokalt kaldes vinden for ’Kap doktoren’, idet den blæser luftforurening væk og bringer ren luft ind. Den sydøstlige vind skyldes et højtryksområde i det sydlige Atlanterhav. Sommeren er mild med højst 26° C. (fra Wikipedia).

Geologi
For omkring 300 millioner år siden udjævnede istiden lag af sandsten og i dag kan man finde istidsaflejringer fra gletschere ved Maclear’s Beacon på toppen af Taffelbjerget (1086 m). På den tid lå Afrika i hjertet af Pangea – et kæmpe super-kontinent – som dog lå meget længere mod syd end det nuværende Afrika.

For 165 million år siden opstod der store sprækker i den tektoniske plade og dermed gik Pangea i to stykker. Det sydlige kontinent - Gondwana – begyndte dernæst at brække i flere stykker, og den nordlige del er i dag Afrika, hvorimod de sydlige dele er Australien og Antarktis. En animation viser forløbet på http://da.wikipedia.org/wiki/Gondwana

Bevægelserne i jordens tektoniske plade forårsagede mange foldebjerge, bl.a. Hottentot-Holland-bjergene i Kap Provinsen. Den hårde granit som Taffelbjerget består af har dog kunne modstå presset. I stedet er der sket et løft opad, en geologisk proces kendt som isostasi. Derved blev Taffelbjerget hævet højt over havet. Processen begyndte nok for 280 millioner år siden og fortsætter stadig. Taffelbjerget er et af de ældste bjerge i verden. Det er seks gange ældre end Himalaya, Alperne og Andesbjergene.

Mange af forstæderne til Cape Town ligger på den store slette mellem halvøen og hovedlandet. Sletten består af sandsten og derfra kan man tolke at Taffelbjerget engang var en ø...