Geologiske brændpunkter | VG3

Geologiske brændpunkter

Vores undergrund er dynamisk, det vil sige at den ændrer sig hele tiden. Bjerge nedbrydes og gendannes i et evigt kredsløb.

Jorden – det gælder både landjorden og havbunden - er bygget op af stive stenplader – lithosfæreplader, der langsomt flytter sig i forhold til hinanden. Teorien hedder pladetektonik.

Den Caribiske plade presses fx langsomt ind under den Nordamerikanske plade og samtidig glider den Caribiske plade forbi den Sydamerikanske plade.

Hvor disse bevægelser sker, kan naturens kræfter virkelig mærkes – det er de geologiske brændpunkter. Og flere af disse fik besøg af Galathea 3.

Azorerne - er ni vulkanske øer i Atlanterhavet, der ligger netop hvor to kontinentalplader er på vej væk fra hinanden ved den midtatlantiske højderyg.

Andesbjergene - er en stor bjergkæde langs Sydamerikas vestkyst, der er dannet – og stadig dannes hvor to plader støder sammen. Nazca pladen glider langsomt ind under den Sydamerikanske plade.

Galapagos - er en række øer i Stillehavet hvor der stadig er aktive vulkaner.

Banda Aceh – på øen Sumatra i Indonesien, var det sted på Jorden, der blev allerhårdest ramt af tsunamien efter jordskælvet den 26.12.2004.

Vestindien hvor der er sedimentborekerne fra periode med store klimaforandringer.

(Find de fem steder vist med røde prikker på det lille verdenskortet oppe til højre.)

Fag: Geografi 7.-10. kl.

Findes i: Ge 7.-10.kl.
gb-1.jpg