Regnskoven på Solomonøerne | VG3

Regnskoven på Solomonøerne

På Salomonøerne findes der områder med totalt uspoleret regnskov. Regnskoven repræsenterer en af de frodigste vegetationer på jorden og en stor del af områdets plante- og dyrearter er endemiske arter, det vil sige at de kun findes her. Klimaet er varmt og fugtigt hele døgnet og året rundt.

Forskere fra Galathea 3 ekspeditionen besøgte nogle af øerne, særligt øen Makira. Deres primære opgave var at observere fugle og at samle prøver til DNA-bestemmelse med henblik på at forstå fuglearternes slægtskab og evolution.

Samtidig ville forskerne finde ud af om artssammensætningen havde ændret sig fra tidligere undersøgelser. Udover at foretage biologiske studier konstaterede forskerne også at regnskovens eksistens for mennesker, planter og dyr er truet fra flere sider især fra tømmerfirmaer. Derfor medførte besøget også at deltagerne sammen med lokale beboere skrev en ansøgning til Unesco, hvori de beskriver det enestående område på øene Makira og anmoder om at det må blive optaget på Verdensarvlisten, så det kan blive beskyttet og bevaret i en naturpark.

Regnskovens betydning i det globale kuldioxidregnskab berøres også.

Af Gerda Carlsson, Jon Fjeldsaa, Knud Andreas Jönsson, Niels Kaare Krabbe, Jan Bolding Kristensen, Michael Køie Poulsen og Finn Danielsen

Fag: biologi og naturvidenskabelig faggruppe i gymnasium og hf.

Findes i: KeBiNFNV