Vindens indflydelse på havstrømme | VG3

Vindens indflydelse på havstrømme

Vinden blæser ikke konstant og heller ikke altid i samme retning.

Vinden blæser ikke konstant og heller ikke altid i samme retning. Hvis vinden blæste konstant og i samme retning ville den kunne skabe en havstrøm med hastighed på 3% af den konstante vindhastighed.

Der er system i vindene på Jorden. De blæser ofte i næsten samme retning  og danner et system, man kalder Det globale vindsystem.

Solen står højt på himlen tæt på ækvator. På højere breddegrader, som i de tempererede og polære klima zoner, står Solen væsentligt lavere. Det betyder, at de tempererede og polære klimazoner modtager mindre sollys.  Derfor bliver de ikke varmet op i sammen omfang, som det er tilfældet i troperne.

Den kraftige opvarmning af jordoverfladen ved ækvator får luften til at udvide sig og stige til vejrs. Når luft forsvinder skaber det et lavtryk. Lavtrykket kaldes et termisk lavtryk, fordi det er opstået på grund af forskelle i temperatur.

Ved polerne, hvor det er koldt, bliver luften tung og synker ned. Her bliver der skabt et højtryk - et termisk højtryk.

Vinden blæser ikke hele vejen fra ækvator til polerne. Ved ca. 30 graders nordlig bredde (og 30 graders sydlig bredde) møder vinden luftmængder der kommer fra den modsatte retning. Derfor synker luften ned igen.