Satellit observationer af atmosfæriske sporgasser | VG3

Projecter »

Satellit observationer af atmosfæriske sporgasser

Satellitter som UARS (fra NASA) og Schiamachy (fra ESA) måler mange stoffer i atmosfæren.

EnviSat_Flight_Config.jpg

Satellit missioner som NASAs Øvre Atmosfæres Forskningssatellit (UARS) har ydet et stort bidrag til en detaljeret forståelse af de processer som er ansvarlige for nedbrydningen af ozon. Sådanne missioner har målt mange forskellige arter såsom ozon, kvælstofoxid og de vigtige klorholdige gasser.

Der er fremkommet et globalt syn på atmosfæren mellem 15 og 40 km, statosfæren. Optegnelserne af data fra Det Totale Ozon Kortlægnings Spektometer, TOMS fra NASA går tilbage til 1979 og forsyner os med en enestående sekvens af ozonlagets udvikling.

AtmRP_5_L.jpg

Målinger af den kemiske sammensætning af troposfæren (0- 15 km højde) er meget mere sjældne. Selv luftarten ozon er dårligt kendt i den nedre del af atmosfæren. Anselige anstrengelser for at udlede troposfærisk ozon fra TOMS data har kun ført til overbevisende resultater i et snævert bælte rundt om ækvator.

Envisat fra ESA er en ny europæisk satellit som blev opsendt i marts 2002. Med pålidelige instrumenter som SCIAMACHY (Billede scannings optagelses spektrometer af atmosfærisk kartografi) forsøger Envisat at forbedre denne mangel på troposfæriske data ved at måle et stort antal sporgasser. Listen over produkter omfatter mange af nøgle arterne nævnt +ovenfor: ozon ( med eksplicit vertikal profil oplysning), kvælstof dioxid, +formaldehyd, kulilte, metan, svovldioxid, bromid monoxid og aerosol.

SCIAMACHYs evner er blevet demonstreret af instrumentet GOME, Global Ozone Monitoring Experiment ( global ozon overvågningseksperiment) fra 1995 til i dag af den europæiske ERS-2 satellit. GOMEs resultater omfatter: opdagelsen af troposfæriske BrO søjler i det polarplanetare grænselag, global kortlægning af ozon og evnen til at levere oplysninger om den vertikale fordeling af ozon, en global overvågning af troposfærisk NO2 og formaldehyd(CH2O) og iagttagelse af SO2 afgivet af aktive vulkaner og af industri og opdagelsen af aerosol.

Ozon i den højere atmosfære er målt i Dobson enheder(DU). En værdi på mindre end 200 DU er forbundet med tilstedeværelsen af et ozonhul.

Dobson enheder (DU) er standardmåden til at udtrykke ozonmængden i atmosfæren. En DU er 2.7x1016 ozon molekyler per kvadratcentimeter, eller 2.7x1020/m2. En Dobson enhed henviser til et ozonlag som ville være 10 mikrometer tykt under standard temperatur og tryk. For eksempel ville 300 Dobson enheder ozon bragt ned til jordens overflade ved 0 grader celsius dække et lag der kun var 3 mm tykt.