Mere om havslanger | VG3

Projecter »

Mere om havslanger

Udbredelsen af havslanger ligger i farvandene omkring Sydøstasien og Indonesien. Et enkel art ( Hydrophis platurus ) lever i det åbne hav.

Related materials

Faktaboks

Kort fra: http://journals.plos.org/plosone/article/figure?id=10.1371/journal.pone....
Brun: Landlevende giftige slanger ( Elapidae )
Blå: Giftige havslanger (Hydrophiinae fra Elapidae )
Mørkeblå: Havslanger, der lever langs de asiatiske og australske kyster
Rød: Nordamerikanske Natricidae
Grøn: Neotropisk Dipsadidae

Udbredelsen af havslanger ligger i farvandene omkring Sydøstasien og Indonesien. Et enkel art ( Hydrophis platurus ) lever i det åbne hav.

Havslanger kommer oprindeligt fra de australske giftige slanger, hvor efter de har tilpasset sig et liv i havet. De hører derfor til den store familie som på dansk hedder giftsnoge og på latin hedder Elapidae . Havslanger består af to forskellige grupper som har udviklet sig fra to forskellige grupper på land.

Den ene gruppe hedder havkrait. I denne gruppe finder vi blandt andet den gullæbet havkrait, som tit ses på koralrev i Asien. Denne gruppe består af ca. 8 arter og går stadig på land og lægger æg.
Den anden gruppe kaldes ægte havslanger og består af ca. 60 arter. Denne gruppe føder sine unger i vandet og kan slet ikke gå på land da de har fået reduceret deres bugskæl som ellers bruges til at bevæge sig på land.

Havslanger har alle en flad hale, som hjælper dem med at svømme. De har også tilpasset sig livet i vand med deres skind. De har godt nok brug for at komme til overfladen for at trække vejret, men de kan holde vejret længe, fordi de kan afgive kuldioxid gennem deres hud (skind) og optage små mængder oxygen denne vej også.

Havslanger er nogle af verdens giftigste slanger - ja ifølge nogle forskere verdens giftigste dyr. Alle havslanger på nær de tre som spiser fiskeæg er giftslanger. De skal bruge deres gift, når de jager. De lever af fisk og skal være i stand til at nedlægge bytte i et splitsekund inden fisken når at svømme væk. Men selvom det lyder noget faretruende, så er de generelt ganske rolige og angriber ikke uden grund.

Man ved ikke så meget om havslangernes jagt. Man mener, at de fortrinsvis søger deres føde ved bunden, da det er bundfisk man har fundet i maven på dem.

Med til måltidet hører vand. Alle dyr drikker vand. Det gælder også havslanger. De skal efterfølgende af med det overskydende salt fra havet. Det sker med specielle organer under tungen, hvor saltet samles i nogle kirtler. Disse saltkirtler kan den tømme, når den rækker tunge!

Selvom slanger generelt lever alene foretager nogle havslanger vandringer sammen i store flokke.