Marine naturstoffer | VG3

Projecter »

Marine naturstoffer

Projektet tog ud for at finde Roseobacter, men fandt også mange andre bakterier.

Projektet tog ud for at finde Roseobacter, men fandt også mange andre bakterier. De indsamlede bakterier med antibakterielle evner kom fra tre bakterieslægter: Roseobacter, Pseudoalteromonas og Vibrio. Alt i alt har projektet hjemtaget over 2.000 bakteriestammer til yderligere undersøgelse i laboratoriet. Her har man undersøgt hvilke nye stoffer, de fundne bakterier kan producere.

Forskerne har også arbejdet på at få aktive stoffer fra Galathea 3 til at blive til medicin. Det gør de på følgende måde:
Først skal de vælge den rigtige mikroorganisme - en der har den ønskede funktion. De kan fx vælge en, der hæmmer bakterievækst og danner en klar ring om bakteriekolonien på en Vibrio-inficeret agarplade, som Roseobactor gør.
Derefter skal de finde ud af hvilket kemisk stof fra denne mikroorganisme, der har den ønskede effekt. En bakterie producerer mange forskellige stoffer, så for at finde frem til netop det stof, der kan anvendes i en produktion, benytter man følgende metode:
1. Man udvælger den bakteriekoloni man vil undersøge nærmere - fx en bakteriekoloni med klar ring, der viser at de hæmmer Vibrio.
2. Derefter skal man finde ud af hvilke stoffer denne bakteriekoloni producerer. Det kan man gøre på to måder:
o Et kromatogram, som viser alle de stoffer der er i og hvor meget
o Et UV-spektrum, der viser antallet af dobbeltbindinger og lysabsorption - det kan man kalde stoffets ”fingeraftryk”.
3. Så skal man udelukke de allerede kendte stoffer. Forskerne vil jo gerne finde et nyt stof…
4. Den næste opgave er at isolere det virksomme stof - altså finde ud af hvilket af de nye stoffer, der har den ønskede effekt.
5. Når det nye stof er fundet, skal den kemiske opbygning bestemmes, så man kan forstå, hvordan dette stof kan have den effekt det har.
6. Og til sidst skal forskerne finde en metode til at producere stoffet i større mængder.

Det er der indtil videre kommet meget forskelligt ud af:

Bioaktive stoffer
Siden Galathea 3 ekspeditionen har forskerne bestemt DNA i rigtig mange af Galathea-bakterierne. Ved at analysere dem har de opdaget, at mange af bakterierne har gener, der kan producere bioaktive stoffer - en slags naturlige giftstoffer.

Selvom generne er i bakterierne kommer de ikke til udtryk - de er såkaldte ”silent gene clusters”,
Forskerne har ”kun” fundet få af disse gennem de klassiske dyrknings/ekstraktionsprocedurer – så Lone Gram og hendes kolleger arbejder på at skabe de helt rette forhold i laboratoriet, så de kan få bakterierne til at tænde for disse gener. På den måde kan bakterierne producerede bioaktive stoffer, der måske kan påvirke vores immunsystem eller har en anti-kræft-effekt eller et helt nyt antibiotika på linje med penicillin.

Læs mere her:
http://veluxfoundations.dk/da/aarslegatmodtager-2016-pofessor-lone-gram

Plastnedbrydende bakterier
Nogle af de bakterier projektet fik med hjem fra turen rundt om Jorden viste sig at have et gen, der gør dem i stand til at nedbryde plast. Det har fået forskerne til at lede andre steder efter marine plastnedbrydende bakterier, der måske i fremtiden kan hjælpe med at nedbryde mikroplast i havet.
Læs mere her:
https://plast.dk/2017/05/dtu-forskere-paa-jagt-plastnedbrydende-bakterie...

Farvestoffer
På Galathea3 opsamlede projektet også bakterier af slægten Pseudoalteromonas - 33 arter i alt. En del af disse bakterier viste sig at kunne producere flotte farvestoffer. (se billedet øverst)

Læs mere her:
http://ipaper.ipapercms.dk/TechMedia/DanskKemi/2008/11/?page=14