IDV – Eksempler på andre plots | VG3

Projecter »

IDV – Eksempler på andre plots
storm.jpg

storm.jpg
Figur 1 viser et eksempel på hvordan man kan behandle de tal, som kommer ud af vejrmodellen.

Den hvide ramme er det område modellen beregner vejret for. Den er placeret på en sådan måde at ekspeditionen befandt sig midt i denne kasse på den pågældende dag.

De røde områder er er steder hvor det blæser stormstyrke eller mere (25 m/s). De gule pile er vind pile som fortæller hvor vinden blæser hen. Længden på pilene fortæller os hvor meget det blæser, idet en lang pil er udtryk for meget vind og en kort pil er udtryk for lidt vind.

Du kan så klikke dig frem og se hvordan stormvejret flytter sig frem i tiden – det er sådan man laver vejrudsigter.

storm-og-temp.jpg
Figur 2 viser det same som figur 1 – men vi har blot drejet figuren lidt samt tilføjet et udtryk for hvor varm jord overfladen var på det pågældende tidspunkt.

De varme farver over Afrika symbolisere at her er det varmt mens den blå farve over Grønland viser at deroppe er det koldt.

Du kan ligeledes klikke dig frem og få modellens bud på hvor varmt/koldt det var sammenlignet med forventet netop denne dag på ekspeditionen.

Det er også muligt at zoome ind og ud samt at rotere billedet eller evt se det nedefra!

Mulighederne er mange og du kan vælge den mulighdd der bedst hjælper dig til at forstå hvad der skete med vejret på denne dag.

storm3.jpg
Figur 3 viser igen det samme som figur 1 og 2. Her har vi blot sat regnvejr på i stedet for overflade temperaturen.

Du kan så se hvor det har regnet og ved at klikke kan du følge regnvejrets udvikling.

Som du kan se er der et området midt i Atlanterhavet hvor det regner meget (røde farver). Du kan også se at det er tæt forbundet til det område hvor det blæser meget.

Man ser også et område mellem Norge og de Britiske øer hvor det regner men hvor det ikke blæser i samme grad.